Menu

You are here

Garage

In bijna alle woningen is de garage – of de kelder – de plaats waar alle nutsvoorzieningen – ook de elektriciteit van het net – toekomen. In onze woning gaan we ervan uit dat dit de garage is. Geen enkele plek in je huis is belangrijker voor je elektrische installatie. Besteed extra zorg en aandacht aan deze ruimte. Want de veiligheid van je elektrische installatie – en die van jezelf en je gezin – begint hier.

Tips voor een veilige en moderne installatie?

Download de checklist.

Elektriciteitskast

In je elektriciteitskast komt je hele elektrische installatie samen. Ze moet aan heel wat wettelijke veiligheidseisen voldoen. Hier vind je verschillende verplichte, maar ook gewoon handige en aan te raden onderdelen.

 1. Elektriciteitskast

  Je elektriciteitskast is het hart van je elektrische installatie. Bereken hoeveel stroomkringen – en dus ook hoeveel automatische schakelaars – zekeringen – je nodig hebt. Op basis daarvan bepaal je de grootte van je verdeelkast en beslis je of je er één of meer moet voorzien.

  GE oplossingen 

 2. Meterkast

  Naast je elektriciteitskast moet ook een meterkast komen. Beter bekend als de elektriciteitsmeter of ‘teller’. Je elektriciteitsverdeler bepaalt hoe je die moet hangen.

  GE oplossingen 

 3. Aardingsonderbreker of meetklem

  Je moet de aardingslus of aardelektrode van je woning verbinden met een aardingsonderbreker of meetklem. Ook de aarding van je elektrische installatie komt toe op de onderbreker. Daar meet de keurder de weerstand van je aarding.

  GE oplossingen 

 4. Differentieelschakelaar

  - Het AREI verplicht je om een differentieelschakelaar aan het begin van je elektrische installatie te plaatsen. Hij schakelt ze uit als hij verliesstromen detecteert. Installeer ook telkens één gevoelige differentieelschakelaar van 30 mA op de stroomkring van je badkamer, douche, afwasmachine, droogkast en wasmachine.

  - Heb je een differentieelschakelaar van meer dan 20 jaar oud? Vervang die door het nieuwe type A. Hoe ouder een differentieelschakelaar, hoe gevoeliger hij wordt. Je wasmachine of droogkast inschakelen of een bliksem die in de omgeving van je huis inslaat, is dan al voldoende om je elektrische installatie uit te schakelen.

  - Plaats als hoofddifferentieelschakelaar een selectieve differentieel van 300 mA. Want treedt er een storing op in de stroomkring van je droogkast, was- of afwasmachine? Dan voorkomt hij dat je hele elektrische installatie uitvalt.

  - Woon je in een bliksemgevoelige omgeving? Kies dan een selectieve geïmmuniseerde differentieelschakelaar van 300 mA. Die schakelt je installatie alleen uit bij een elektrische storing in je eigen woning.

  GE oplossingen 

 5. Zekeringen

  In je elektriciteitskast, aan het begin van elke stroomkring, plaats je zekeringen: automatische of niet-automatische smeltveiligheden. Ze beveiligen je elektrische installatie tegen overbelasting en kortsluiting.

  GE oplossingen 

 6. Compacte automaten

  Je legt bijkomende stroomkringen en je hebt niet genoeg plaats meer in je elektriciteitskast? Compacte automaten zijn maar half zo breed als gewone automaten. Vervang enkele oude zekeringen door compacte automaten en voeg probleemloos kringen toe.

  GE oplossingen 

 7. Voorrangsrelais

  Heb je elektrische apparaten met een hoog vermogen – zoals elektrische verwarming en een boiler – in huis die je elektrische installatie overbelasten als ze tegelijkertijd werken? Installeer dan een voorrangsrelais. Dat geeft voorrang aan het toestel dat voor jou de hoogste prioriteit heeft en schakelt het andere tijdelijk uit.

  GE oplossingen 

 8. Noodstroomvoeding

  Wil je dat je alarminstallatie, garage- en toegangspoort altijd blijven werken, ook tijdens een stroompanne? Sluit ze dan aan op noodstroomvoeding of UPS.

  GE oplossingen 

 9. Overspanningsbeveiliging

  Een overspanningsbeveiliger beschermt je elektrische toestellen tegen plotse overspanning van buiten uit door bijvoorbeeld een blikseminslag. Heb je een bliksemafleider op je dak? Dan moet je een overspanningsbeveiliger plaatsen? Hebben je buren een bliksemafleider of is je woning via een elektriciteitspaal verbonden met het elektriciteitsnet? Dan is het aan te raden om ook overspanningsbeveiliging te plaatsen.

  GE oplossingen 

 10. Trappenlichtautomaat

  Een trappenlichtautomaat schakelt de verlichting automatisch uit na aan vooraf ingestelde tijd. Je gebruikt de automaat voor je verlichting op de trap, in je kelder of bergruimte, op het toilet, ...

  GE oplossingen 

 11. Schemerschakelaar

  Wil je dat je buitenverlichting automatisch inschakelt als het te donker wordt? Dat is precies wat een schemerschakelaar voor je doet.

  GE oplossingen 

 12. Schakelklok

  Een schakelklok schakelt je buitenverlichting aan op de tijdstippen die jij wilt. De klok past zich automatisch aan winter- en zomertijd aan. Ben je afwezig? Dan kun je je verlichting willekeurig laten in- en uitschakelen. Zo lijkt het of je thuis bent. 

  GE oplossingen 

 13. Beltransformator

  Je deurbel, deurtelefoon of videofoon heeft een veel lagere spanning dan de rest van je elektrische installatie. In je elektriciteitskast gebruik je voor deze stroomkring een beltransformator in plaats van een zekering.

  GE oplossingen 

 14. Motorbeveiliging

  Heb je een elektrische garagepoort, elektrische rolluiken of zonneweringen? Die worden aangedreven door een motor. In je verdeelkast bescherm je ze tegen kortsluiting en overbelasting met motorbeveiligingsschakelaars.

 15. Alarmcentrale

  Brand, gasbreuk, inbraak: je mag er niet aan denken dat het in jouw woning gebeurt. Installeer naast je elektriciteitskast een alarmcentrale en verbind ze met rook-, warmte-, gas-, bewegings- en geluidsdetectoren in alle ruimtes die je wilt beveiligen.

Garage

Maak het jezelf gemakkelijk met een bewegingsmelder. En plaats genoeg stopcontacten.

 1. Stopcontacten

  Je garage is dikwijls ook je werk- of hobbyruimte. Voorzie genoeg stopcontacten. We raden je aan er minstens zes te plaatsen.

  Niko oplossingen 

 2. Opbouwkit

  Heb je toch een extra lichtschakelaar of stopcontact nodig? Met een opbouwkit plaats je die zonder slijp- of breekwerken bij. De kit past op elke ondergrond.

  Niko oplossingen
  GE oplossingen

 3. Aanwezigheidsmelder

  Ook in je garage heb je dikwijls je handen vol. Met een bewegingsmelder gaat het licht aan van zodra je binnenkomt of met de wagen binnenrijdt. De verlichting gaat automatisch weer uit.

  Niko oplossingen
  GE oplossingen

Tuin en terras

Verlicht je tuin en terras automatisch en gebruik er alle elektrische toestellen in alle veiligheid.

 1. Stopcontacten voor opbouw

  Een lichtschakelaar bij je zwembad of zwemvijver? Een stopcontact aan je tuinhuis voor een elektrische barbecue? Internetaansluiting op je terras? Met Niko Hydro kan het allemaal: schakelmateriaal en aansluitingen die bestand zijn tegen stof en water. In grijs, wit en zwart.

  Niko oplossingen
  GE oplossingen

 2. Stopcontacten voor inbouw

  Stoort het je dat stopcontacten en lichtschakelaars het zicht op je buitengevel, terras of tuin verknoeien? Met de Hydro inbouwkaders werk je al je schakelmateriaal netjes weg in je gevel of achter panelen. Ook in grijs, wit en zwart.

  Niko oplossingen
  GE oplossingen

 3. Aanwezigheidsmelder

  In het donker je terras of tuin inlopen? Plaats een bewegingsmelder en je buitenverlichting begint meteen te branden. Ook als je ongewenst bezoek zou krijgen. Zonder beweging schakelt je melder de verlichting weer uit.

  Niko oplossingen
  GE oplossingen

   

Zoek een erkend elektricien in je buurt en krijg korting op de herkeuring van je elektrische installatie.